Morele to bardzo smaczne owoce, które są jednak w naszym kraju mało cenione. Okazuje się jednak, że same owoce, ale również ich pestki mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Wystarczy ich niewielka ilość, aby poprawić swoje samopoczucie. Przez wielu pestki uważane są również za lek na nowotwory.

Pestki moreli gorzkiej w profilaktyce nowotworowej i leczeniu raka

Zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej bardzo często polecają spożywanie pestek moreli gorzkiej, z uwagi na wysoką zawartość amigdaliny i witaminy B16. Podobno działają antynowotworowo i wspomagają leczenie osób chorych. Nie ma naukowych dowodów na takie ich działanie, jednak wiele osób potwierdza, że pestki moreli gorzkiej przyczyniły się do poprawy ich stanu zdrowia podczas walki z rakiem. Należy jednak podchodzić do takiej terapii z odpowiednią rozwagą, ponieważ pestki zawierają również cyjanek, który w większych ilościach może doprowadzić nawet do silnego zatrucia organizmu, które jest śmiertelne.

Inne pozytywne właściwości pestek moreli gorzkiej

Przez wiele osób pestki moreli gorzkiej uważane są za migdały morelowe o lekko gorzkawym smaku. Te niepozorne pestki posiadają również wiele innych cennych składników odżywczych, takich jak:

  • minerały, a przede wszystkim magnez,
  • witaminy B1, B6, B15, B17,
  • witaminy Ai E.

Medycyna chińska chętnie wykorzystuje unikalne właściwości pestek w walce z nadciśnieniem tętniczym, niestrawnościami, czy bólami stawów. Często są składnikami suplementów diety i preparatów naturalnych, które można kupić w aptekach, czy sklepach zielarskich. Bardzo ważne jest jednak przestrzeganie dawkowania. Nie powinno się spożywać większej ilości, niż dwie pestki dziennie, z uwagi na zawartość cyjanku. Po przedawkowaniu może dojść do kwasicy organizmu, uszkodzenia nerek, wątroby, czy układu nerwowego. Lekarze przestrzegają, aby pestek moreli gorzkiej nie spożywały kobiety w ciąży, matki karmiące i małe dzieci, ponieważ mogą okazać się niebezpieczne dla nich.

Pestki moreli gorzkiej – zastosowanie w kuchni

Okazuje się, że poza swoimi cennymi właściwościami leczniczymi, pestki moreli są również chętnie wykorzystywane w kuchni. Ich charakterystyczny smak można wyczuć w niektórych deserach i napojach, na przykład likierze amaretto. Najczęściej wykorzystuje się je w formie sproszkowanej, a niewielka ilość wystarczy, aby nadały potrawom charakterystyczny migdałowo-gorzkawy aromat. Takie pestki można również spożywać, jak orzechy, jednak należy pamiętać o właściwej ilości i zachowaniu umiaru. Doskonale nadają się również do koktajli, na przykład z dodatkiem młodego jęczmienia, który pomaga organizmowi wchłaniać zawarte w nich minerały oraz cenne witaminy. Najważniejsze jest stosowanie diety zbilansowanej, opartej na różnych dobrych dla nas składnikach. Odpowiednie ich łączenie ze sobą sprzyja poprawie kondycji i stanu zdrowia, może też zapobiegać wielu chorobom